Jubileum wedstrijd Achilles Reek – Feyenoord  1992

Historie

Rond 1910-1914 waren er in Reek enkele jongelui die nogal vooruitstrevend waren. De groep waar Achilles uit voortkomt, was voor die tijd, zeer dynamisch. Zij bleven niet thuis rond de potkachel zitten. Waar iets te beleven was waren ze bij en hadden behoorlijk plezier. Reek had toentertijd drie onderwijzers. Te weten Lamber Zegers, Harrie van Wiechen en Willem Lemmers. Willem hoorde ook bij dit trio hoewel hij geen sportman was. Hij was Neerlandicus en zijn liefde ging uit naar het toneel.

 

Piet Henst, van de Kleine Elft, was ook veel bij dit drietal. Tot de groep die met plannen rondliepen om een voetbalclub op te richten, mogen wij zeker niet vergeten Louis van de Hoogen, Harrie van den Hoogen, Piet Boll, Wim Gelden en de gebroeders Zegers, Gerritje Boll zal hier ook wel bijgeweest zijn, hoewel hij wat jonger was. De bovengenoemde mensen zijn erin geslaagd met behulp van onderwijzers Zegers en van Wiechen de plannen tot realiteit te brengen.

 

Men vermoedt dat de oprichting van de club in het café van Doruske van de Schans is geweest. Dit café stond in de heijtmorgen, het pand tegenover het huidige de Linde . Dit was in die tijd een echt volkscafé waar de jongelui graag bij elkaar kwamen. De in 1987 bijna 100-jarige Piet Henst wist zich te herinneren dat op een zondag in 1912 in de timmerwerkplaats van Piet Peters, thans een woonhuis in de Noordhoek, de eerste vergadering is gehouden. De naam Achilles werd door Lamber Zegers aangedragen.

In 1992 vierden ze het 80 jarig bestaan met een wedstrijd tegen Feyenoord Rotterdam.

 

Hiervan video beelden gemaakt door Martien van Grunsven en Martien Albers   

 

 


Na 30 jaar India kwam pater Martien Vos weer even op bezoek bij zijn familie.

Pater Martien Vos werd op 27 december 1907 geboren in Schaijk. Na het volgen van een opleiding tot Jezuïet in België, vertrok hij in december 1932 naar India. Hij deed jarenlang pastoraal werk en spande zich in op het gebied van onderwijs en welzijn in het bisdom Raigarh in centraal India.

Na zijn priesterwijding is hij na ruim 30 jaar voor de eerste keer in 1963  in Schaijk op bezoek geweest. 

Hier heeft hij toen onder grote belangstelling zijn eerst H. Mis opgedragen.

Vanaf  toen nog , Hongersteeg vertok de stoet naar de kerk.

Helaas mocht toen van de pastoor niet in de kerk gefilmd worden ,

Dokter Langendijk legde wel met de camera het vertrek en aankomst bij de kerk vast.

 

In 1991 vierde Pater Martien Vos zijn Gouden Priesterfeest. Als blijk van waardering voor het werk dat hij al die jaren voor de mensen in India deed, werd in zijn geboorteplaats Schaijk geld ingezameld.

Tiny Vos, een neef van Pater Martien Vos, nam de taak op zich om naar India te reizen om persoonlijk het cadeau te overhandigen. Onder de indruk van de armoede en het prachtige werk van zijn oom, keerde Tiny Vos vol verhalen terug in Schaijk. Zijn ervaringen vormden de basis van een structurele ondersteuning van de mensen in het bisdom Raigarh. In 1995 werd ‘Stichting Pater Vos India’ in het leven geroepen.


Maashorsttocht (Wandeltocht) 2006 

Filmpje gemaakt door Marien van Leuken en Martien Albers

Lekker wandelen over de Maashorst


Sluiting supermarkt  Trees en Rien van de Geijn januari 2000

Zaterdag 15 januari 2000 is voor Reek een historische dag en tegelijkertijd ook een beetje een zwarte dag. Vanaf die dag is er geen supermarkt meer in Reek. Rien en Trees van de Geijn gaan met pensioen en doen de knip voorgoed op de deur. De vaste klanten worden uitgenodigd om in de woonkamer afscheid te komen nemen met een kopje koffie en een soesje of bonbonnetje erbij.
Martien van Leuken en Martin Albers komen ook langs. Met camera. Ze informeren naar de gemoedstoestand van Rien en bij de gasten in de woonkamer polsen ze hoe zij tegen de sluiting van de winkel aankijken.

 


Oude door filmpje

Protesterende bejaarden.

In september 1993 trokken onze ouderen uit alle hoeken van Nederland naar Utrecht om te protesteren tegen sluiting verzorgings huizen.

Ook Schaijk Oss Herpen en Zeeland waren er bij.Ook de eerdere minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Cultuurr Hedy d'Ancona was hier bij aanwezig.

 


Uit een oude doos.

Molensteen lichten voor inspectie op molen St Victor op het Oventje (Zeeland nbr)

 


Uit een oude doos: Archiefbeelden van een muziekavond in verzorgingstehuis Compostella in Zeeland.
met Kwartjesvolk en vele andere artiesten van eigen bodem. 
(deel 1-2-3)

meer gegevens over dit filmpje zijn van harte welkom !!

 


Toen nog Veldrijden in Schaijk , ook Inge van der Heijden won toen ook al.


Bikkel.

In dit filmpje een hertje dat in 2004 met de fles is grootgebracht in Hertenpark De Bokkensprong Schaijk


De Hobby van Fred van Erp

Impressie van modelbouwer Fred van Erp uit Schaijk.
filmpje is opgenomen in 2006.

 

Jos de Bruin verteld oven zijn eerste wolven

Mijn naam is Jos de Bruin en ik ben geboren in 1964. Reeds als kind wilde ik een hond hebben. Die liefde voor hondachtigen is tot op heden gebleven, zij het in een wat andere vorm. Al vroeg vond ik namelijk dat vele hondenrassen door de domesticatie (lees: de overdreven geselecteerde fokkerij door de mens) steeds verder van de natuur verwijderd raakten.


Zoals het Vruuger was,

een oude doos filmpje over Jos Verstegen met zijn Hobby.


In een openhartig gesprek vertelden de toen nog in leven zijnde gebroeders Wim en Herman Lange ,

het wel en wee over buurtschap het Mun . interview is opgenomen bij  gelegenheid van het 750 jaar,  het Mun.

 


't Mun deel1
't Mun is een buurtschap in de gemeente Landerd in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De buurtschap valt onder het dorp Schaijk en ligt tussen de A50 en de N324. Onder 't Mun vallen de Munstraat, de Koekampweg, de Breeter, de Bernestraat, een deel van de Palmstraat en twee huizen van de Rijksweg. De buurtschap telt ongeveer dertig huizen.
't Mun is van oorsprong een boerenbuurtschap, waar hedendaags nog maar één boerderij van over is. De vroegere bevolking was arm en leefde in grote families in vervallen boerderijen. Tegenwoordig wonen er o.a. artsen, apothekers en verzekeringsagenten.
De oudst bekende vermelding van t Mun is te vinden in een oorkonde uit 1253


Hoe gastvrij is Schaijk, een filmpje gemaakt voor de Pronkzitting in het jaar 2009

Filmpjes uit vergane tijden



Stoomlocomotieven


Freek v/d Venne uit Schaijk deed mee aan de finale "scholierentour 2009" als Ciske de Rat
in het Pim Jacobs theater in Maarssen.

Freek was jarenlang het gezicht van Landerd-tv tegenwoordig werkzaam bij DTV 


Bouw en feestelijke opening van een echte oude smederij bij Heemkunde Schaijk-Reek.

Heeft u  meer info hierover wij horen het graag!!


The Streamline Skiffle Group
Geschiedenis
In de jaren 50 was in Engeland het maken van skiffle muziek erg in opkomst.
Skiffle muziek is ontstaan in Zuid-Amerika in de 18e eeuw en werd gespeeld door Afro-Amerikanen.
Deze gebruikten voor het maken van muziek eenvoudige instrumenten, zoals de theekistbas, banjo, fiddle en gitaar. De muziek die gebracht werd waren spirituals, ballades en folksongs.

In 1957 werd een Osse scoutinggroep tijdens een deelname aan de World Jamboree in Engeland, geconfronteerd met deze muziek. Hierdoor geïnspireerd, vormde deze scouts een eigen muziekgroep, compleet met wasbord en theekistbas.
De muziekgroep koos voor de naam: The Strealine Skiffle Group.
De Streamline skiffle Group had als instrumentale bezetting: slagbanjo, ukelele, gitaar, wasbord en theekistbas. Later werd dit contrabas.
Gekozen werd voor een repertoire dat bestond uit folksongs, countrymuziek en bleu’s.
De groep was zeer succesvol en trad in geheel Nederland op.
Hoogtepunten waren het maken van een eigen single, met hierop de liedjes: de zeemeermin en water, water brandweerman. Maar vooral het televisieoptreden op 28 april 1962 was een ultieme ervaring. Na enige voorronden (45 deelnemers) mocht de Streamline Skiffle Group optreden tijdens het televisieprogramma “Cabaret der onbekende”. Het was toen nog zwart/wit televisie.
Gebracht werd het lied “Steamboat Bill”gezongen door Frans van der Lee.
Op Youtube zijn nog meerdere optredens te horen en te zien, zoals: Worried man bleu’s, en stack-o-lee gezongen door Ton Looman en Ain’t you glad. Dit gezongen door Frans van der Lee.

Tekst Frank van der Lee.


Eerst een stukje geschiedenis

Stoomzuivelfabriek St. Jozeph

Rien Wols van bhic
vertelde op 21 november 2009 het onderstaand verhaal:


Rond 1900 organiseerden de boeren zich steeds meer in allerlei verbanden om sterker te staan in de moderner wordende maatschappij. Zo ontstonden er bijvoorbeeld op tal van plekken coöperatieve zuivelfabrieken. In het begin was de productie vooral gericht op het verwerken van melk tot boter, later kwamen daar allerlei andere producten bij.
Schaijk kreeg zo in 1913 de stoomzuivelfabriek St. Jozeph, die tot 1955 dienst heeft gedaan.
Eind 19e eeuw waren er al plannen in Schaijk om zo’n fabriek op te richten. In 1898 namen enkele plaatselijke inwoners bovendien het initiatief tot heroprichting van een zogenaamde botermijn. Dit plan is niet doorgegaan, omdat het de steun miste van pastoor Van Winkel. Die schreef op 30 november 1898 een brief met zijn bezwaren aan het gemeentebestuur. Hij achtte zo’n initiatief niet in het algemeen belang van Schaijk. Is het niet de ironie van de geschiedenis dat de latere fabriek aan de Pastoor Van Winkelstraat stond?
Maar een zuivelfabriek kwam er uiteindelijk dus wél: in 1913 werd de stoomzuivelfabriek Sint Jozeph door en voor de Schaijkse boeren gebouwd. In 1916 sloten ook de Herpense boeren zich bij de fabriek aan. Vanaf het 10-jarig bestaan in 1923 mocht de fabriek zich ook nog eens “koninklijk” noemen.
De bloei van de fabriek was in niet geringe mate te danken aan de directeur, G.H. Peters. Toen hij zijn 121/2-jarig jubileum vierde, werd dat dan ook breed uitgemeten in de Udensche Courant:.

Ruim 40 jaar na de oprichting, in 1955, moest de fabriek haar deuren sluiten als gevolg van de steeds verdergaande schaalvergroting in de landbouwsector. De melk uit Schaijk zou voortaan in Oss worden verwerkt. Vanaf 1959 stond decennialang het opschrift "Alaska 1959" op het dak. Sedertdien was er onder andere 42 jaar lang een SRV-winkel gevestigd.

Wim Brands schreef een impressie in Nieuw Geluid, waarin hij met enige weemoed terugkijkt op de geschiedenis van St. Jozeph:
“Tientallen jaren hebben de “romkarren” door ons dorp gereden en de klingelende bellen aan de paardenhamen waarschuwden de veehouders om hun “romtuiten” buiten te zetten. Rond tien uur kwamen de “romboeren” met hun bellende karren bij de fabriek om hun bussen te ledigen en deze weer met ondermelk of karnemelk terug te brengen naar de boerderij.
Elke twee weken brachten zij een zakje met geld mee. Maar ook dit stukje romantiek is uit ons dorpsleven verdwenen. Voor de melkrijders zelf was deze dagelijkse tocht echter niet zo romantisch. De ritten over de nog onverharde wegen waren, vooral in regen- en wintertijd, bijzonder zwaar en de verdiensten zeer karig. Vele kleine boeren wilden graag iets bij verdienen en schreven dikwijls te laag in."

Bron: BHIC

Oldtimer rit 2005 Klassiek Mechaniek Zeeland

mooie auto's echt genieten



Maak jouw eigen website met JouwWeb